هارونیه

در فاصله ی ۲۵ کیلومتری شمال غربی شهر مشهد و در مسیر آرامگاه فردوسی، بنایی تاریخی و باشکوه توجه ها را به خود جلب می کند. این مکان به هارونیه شهرت دارد، بنایی تاریخی و قدیمی‌ترین بنای به جا مانده از شهر توس است که در حدود ۷۰۰ متری از آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی قرار گرفته است.

مردم به دلیل اینکه تصور میکردند این بنا در زمان حاکم عباسی بنام هارون الرشید ساخته شده است آن را به نام بقعه هارون، زندان هارون و یا هارونیه می خواندند. اما این تنها افسانه ای بیش نیست چرا که هارون الرشید در سال ۱۹۳ هجری قمری (۱۳۵ خورشیدی) برای سرکوب شورشیان قصد سفر به خراسان را می کند که در راه بیمار می شود و زمانی که به نوقان توس (محل مشهد فعلی) می رسد از دنیا می رود و در کاخ و باغ والی پیشین خراسان دفن می شود. به همین دلیل هیچ گاه فرصتی نداشته است تا دستور ساخت بنایی مانند هارونیه را بدهد.

 کاربری و تاریخ ساخت این مکان هنوز دقیقا مشخص نشده است اما با توجه به ادله های موجود و مطالعات انجام شده، این مکان خانقاه یا مقبره‌ای است که در سده هفتم یا هشتم هجری بر روی بناهای کهن شهر تابران بنیاد گردیده است. از این بنا در کتابها و سفرنامه ها با عناوین مسجد،نقاره خانه آرامگاه و خانقاه غز نام برده اند و از اوایل پهلوی به هارونیه معروف شده است.

در کنار این بنا سنگ سیاهی به عنوان یادبود امام محمد غزالی فیلسوف و عارف سده پنجم هجری دیده می‌شود. هارونیه در زمره آثار ثبت‌شده توسط سازمان میراث فرهنگی ایران قرار دارد و به سبک معماری آذری بنا شده است.

این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شماره ی ثبت ۱۷۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

ساعات بازدید: از ساعت ۸ الی ۱۷

قیمت بلیط : ۳۰۰۰ تومان به ازای هر نفر

آدرس هارونیه: مشهد، بزرگراه مشهد – قوچان ،‌ سه راه فردوسی، حاشیه بلوار شاهنامه، نرسیده به آرامگاه فردوسی

جهت مشاهده اطلاعات کامل موزه های مشهد از جمله نام موزه ، ساعات بازدید ، قیمت بلیط ، آدرس ، شماره تلفن روی لینک وارد لینک زیر شوید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *